Ontruimingsplan & -plattegronden

Ontruimingsplan
Wanneer is een ontruimingsplan met plattegronden verplicht?
Wanneer een gebouw is voorzien van een brandmeld/ontruimings-alarminstallatie is het vluchten bij brand in een groot gebouw dus minder gevaarlijk, het systeem zorgt voor een vroegtijdige alarmering aan de aanwezige personen. Het Gebruiksbesluit geeft aan dat gebouwen die verplicht voorzien moeten worden van een brandmeld/ontruimings-alarminstallatie, eveneens een ontruimingsplan met ontruimingsplattegronden moeten hebben.

Voor wie zijn ontruimingsplattegronden bedoeld?
De aanwezige personen in een gebouw, die daar mogelijk niet (goed) bekend zijn, kunnen met een ontruimingsplan in één oogopslag zien waar ze zijn en waar ze heen moeten om veilig het gebouw te kunnen verlaten.

De ontruimingsplattegronden
Het vervaardigen van ontruimingsplattegronden is complex, het moet tot in detail voldoen aan de geldende normen (NTA 8112 / NEN 8112 en NEN 1414). Dit betekent vaak dat belangrijke informatie goed leesbaar op de tekeningenmoet staan De brandweer kan de plannen controleren. De tekeningen moeten de actuele situatie weergeven van brandmeld- en blusvoorzieningen en de vluchtroutes

Hoeveel kost een ontruimingsplattegrond?
Een aantal factoren hebben invloed op de prijs voor het vervaardigen van de plattegronden, hieronder is een aantal weergegeven:
De omvang en het aantal verdiepingen van het gebouw bepaald grotendeels het aantal noodzakelijke plattegronden. De complexiteit van het pand, het aantal afzonderlijke gebouwdelen, heeft ook effect op het aantal plattegronden en dus op de uiteindelijke kosten.

Welk format?
De aangeleverde tekeningen kunnen in DWG formaat het best worden verwerkt. Ook is het mogelijk om ontruimingsplattegronden te maken van tekeningen op PDF formaat of papieren tekeningen.
Voor het opstellen van het ontruimingsplan is het belangrijk dat er een contactpersoon (vaak een Ploegleider/BHV-er) wordt aangewezen waarmee alle details van het ontruimingsplan ter plaatse kunnen worden doorgenomen.

Kostenindicatie
De basis opzet inclusief één opname ter plaatse, max. 2 uur: € 185,00 > tekening digitaal aangeleverd op DWG formaat.

De basis opzet bestaat uit uw ontruimingsgegevens, eventueelbedrijfslogo of huisstijl, verduidelijking van de pictogrammen, situatie,en maximaal 4 plattegronden (bijv: kelder, begane grond en 2 verdiepingen) aangeleverd op A3 formaat als PDF of hardcopy

De kosten voor meer dan 4 plattegronden, per plattegrond: € 45,00
Naast de basis opzet kan het noodzakelijk zijn om meerdere plattegronden nodig te hebben voor meerdere bouwdelen of verdiepingen. De opzet is hetzelfde als in oornoemde basis opzet.

Meerkosten
Meerkosten kunnen er zijn voor de wijze waarop tekeningen aangeleverd worden (bijv. op papier of als PDF); meerdere opnames ter plaatse; eventuele afwerking van de aan te leveren tekeningen (bijv. in omlijsting of geplastificeerd).

Bravo-Preventie kan het ontruimings / bedrijfsnoodplan als de plattegrond tekeningen voor u verzorgen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan www.bravo-preventie.nl